Blogg

Backstage and on stage!

På och bakom scenen!

Jag tycker att det är en så bra liknelse för vårt välfärdssamhälle. Som en teaterföreställning. “På scenen” kan vi ta del av vår välfärd: hälso- och sjukvård, socialtjänst, utbildning etc. “Bakom scenen” utförs det som är en förutsättning för att “föreställningen” ska bli den upplevelse som vi önskar: trygg, säker, tillgänglig etc. På scenen behövs lärare, läkare, socionomer m.fl. Tyvärr är många av dessa yrkesgrupper i dag bristyrken!!! Men det behövs också kloka och erfarna personer som arbetar “backstage” med omvärldsspaning, tar fram och förkastar förslag, utformar riktlinjer och rutiner m.m. Nu kan jag framför mig se både de personer som nickar och de som skakar på huvudet. De som är mycket nöjda med den välfärd de tar del av och de som har negativa upplevelser. Oavsett hur vi tycker att välfärden fungerar så behövs det aktörer med kunskap och kompetens både på och bakom scenen. I det bästa samspelet mellan dem blir det en välfärd vi känner trygghet i och tillit till.

Genom åren har jag med stort engagemang jobbat både på och bakom den scen som hör till hälso- och sjukvård och socialtjänst. Jag har stor respekt för “scenarbetare” på bägge sidor av scenen. Och jag vill fortsaätta att vara en del av den ensembeln och bidra med min kunskap och talang för trygghet, tillit och god hälsa:-)

 

“Andas in, vila ut, ta emot”

Sommar – är sommarpratare i P1:-) Jag har inte och kommer nog aldrig få möjligheten att sommarprata … på riktigt. Men jag tog tillfället i akt på min 50-årsfest för några år sedan (8 år sedan faktiskt) och involverade familj och många vänner genom livet. Det var kul!

Om jag skulle få sommarprata i dag skulle jag vilja säga något om arbete och vila. Lusten till och glädjen över att arbeta men också det som vi alla vet, nödvändigheten av vila. Att vila behöver inte betyda att inte göra någonting. För mig kan vila vara hårt praktiskt arbete, att fokusera tankarna på något helt annat än vad som vanligtvis är mitt arbete. Men vila är också kontrasten: att bara vara; hänga vid en strand, ett gott sommarfika, nya platser och miljöer.

Sommar för mig innebär också att lyssna på en hel del musik. Det är tid att skapa nya träningspass inför hösten. Ett både angenämt och besvärligt slit, ska ni veta. När jag i sommar letade musik till nedvarvning och avslappning dök det upp en låt: Andas in, vila ut, med Dan Rosengren. Andas in, vila ut passar väl bra som avslappning, men därefter sjunger han … ta emot. Och det är väl just det, när vi tillåter oss att vila så kan vi ta emot kraft, energi och låta nya tankar och idéer växa och gro.

– Kom an hösten! med härlig träning, glada och trevliga motionärer och spännande samverkansuppdrag! Jag kommer vara redo. Men ännu är tid för vila .

Snart dax för ännu en sommarpratare i P1.

Prata med sig själv

Det brukar väl sägas att när man pratar med sig själv får man de bästa svaren. Vet inte om det riktigt stämmer. Men i dag har jag pratat med mig själv om företaget MJ InterAction. Har haft en planeringsdag helt enkelt. Följt upp planerna jag smidde vid den förra planeringsdagen i november, vid beachen i Manly, Australien. En del aktiviteter har jag fullföljt. En del har inte blivit av … ännu.

Dagens planering har genomförts i en kreativ miljö, kan man säga. Eftersom jag blev bjuden på lunch av Compro Möten och Event (på grund av alla mina bokningar för samverkansmöten under året), förlade jag planeringsdagen till Stockholm. Med förmiddagsfika på Vetekatten, lunch på restaurang Hantverket och eftermiddagsfika vid Rosendals trädgårdar på Djurgården fick jag energi och inspiration till att både fundera över dåtid, nutid och framtid:-)

Nu tänker jag faktiskt ta lite semester och låta tankar komma och gå. Vad pratet med mig själv ledde fram till? Det kan du kolla på min uppdaterade hemsida.

Nycklar till mitt liv

Bråttom till tåget och så hittar jag inte nycklarna!!! Var har jag lagt dom? Vilken jacka hade jag på mig? Bytte jag väska i går????

Det händer inte så ofta, men det händer. När jag väl hittade dem (under förarstolen i bilen) fick jag ta nästa tåg och det var inget mer med det.

Senare reflekterade jag över dessa nycklar. Jag använder nycklarna på min knippa ofta och dom kan nog var och en representera viktiga delar i mitt liv.

  • Hemnyckel – Trygghet och kärlek. Här bor jag och min man. Här har våra barn växt upp. Här har vi fantiserat och planerat och gör så fortfarande:-) Rum för familj och vänner.
  • Garagenyckel – För sådant som behöver fixas och repareras men också förvaras eller gallras bort och slängas.
  • Cykelnyckel – Kan symbolisera min strävan att leva hälsosamt och “klimatsmart”.
  • Tagg till Hera Hub – Det co-working-place som ger mod och energi att omforma mitt yrkesliv till en ny praktik som företagare, och därmed en inkomst att leva av.
  • Hänglåsnyckeln till klädskåp vid Friskis och Svettis – För all glädje som gympaledare. Musik, svett, blickar som möts och kraften att orka lite till.
  • Kyrknyckel – För engagemanget i Gredelbykyrkan. Nödvändigheten av att stanna upp och reflektera över livet, världen, medmänsklighet, solidaritet, mening och sammanhang.

Det finns nycklar i vårt nyckelskåp som borde hänga på min knippa och det finns nycklar där som vi inte riktigt vet vart dom går längre. Det kanske finns någon symbolik med det också??!!

 

 

Betydelse av relationer

Det är så lätt att tycka om varandra! Jag menar inte “tycka om”. Jag menar “att tycka” om varandra. Ju längre ifrån varandra man är, desto lättare.

Nu har jag fått möta ca 75 personer i olika funktioner och i olika kommuner i Uppsala län. Det har också varit olika funktioner inom olika områden i landstinget (Region Uppsala). Det har varit ett mycket givande och intressant arbete att ta reda på hur man tycker att samverkan runt personer som får vård och stöd fungerar. Likaså att få ta del av engagemanget runt förbättringar.

Man tycker förstås … mycket. Det har varit både ris och ros. Samverkan har uppfattats som en omöjlig intention men också fullt möjlig. Mitt arbete är långt ifrån klart men det är slående, att där man bygger relationer där växer samverkan fram.

Med andra ord är det som med själva livet. När vi bygger relationer och lär känna människan bakom, får en uppfttning om hur det är och har varit samt samtalar om framtiden; det är då vi börjar samspela med varandra.

Interaction!

 

 

Så mycket mer än muskler och leder

Nu finputsar jag lite på vårens träningsprogram och känner mig ganska nöjd. Det blir bra det här:-)

Skulle egentligen vilja göra en liten dokumentär om hur det är att skapa dessa program. Från den oöverstigliga känslan … hur ska jag få till det? … genom lusten och inspirationen när man hittar musik man gillar … våndan när man inte får till rörelser som stämmer … till glädjen och tillfredställelsen när man äntligen “får till det” och kan tänka … det blev bra den här gången också.

Sedan är det ju all tid med att träna in och memorera programmet … och nervositen inför premiären!!!

Ja, det är inte bara att tänka muskler och leder. Det är så mycket mer som utmanar och inspirerar till att skapa dessa träningsprogram.

I vårens program för Rörlighet och balans har jag bland annat valt låtar från filmer; vad sägs om Lejonkungen och A star is born. Blev fascinerad av Albin Lee Meldau från TV-programmet Så mycket bättre, så han finns med på ett hörn. Så är det förstås  “mindfullnessmusik”. Här har jag haft svårt att välja för det finns ett så stort utbud. I mitt Friskis och Svettispass får det mesta ligga kvar under våren. Där får det bli lite förändring och utveckling av rörelser.

Som sagt, inte bara muskler och leder!!!

Bara resten kvar!

Om några timmar går planet här från Sydney airport hemåt mot Sverige och Knivsta. Jag har haft fantastiska vekor här i Australien. Varmt och skönt, javisst! Mycket sol, vind och vatten. Har varvat jobb med fina utflykter, bland annat campat med mång ovanliga ljur och ljud utanför tältduken. Dotter Moa och pojkvännen Austin har integrerat mig i sin vardag och jag har med glädje, förundran och stor respekt njutit av det. Tusen tack kära ni!

Jag har också fullföljt projektet om film till ett gympapass för personer som kan behöva fysiskt stöd i sin träning. Hjälp mig! Vad kan ett sådant träningspass heta???

Jag har haft så kul!!! … och nu ska vi bara försöka få ihop det. Det är alltså bara resten kvar:-)

Att leva sin … dröm

Sitter i shorts och linne. Lite molnigt i dag men mycket behagligt väder. Har börjat dagen med surfing och sitter nu med kaffe och god youghurt samtidigt som jag mailar om pågående uppdrag och tar emot anmälningar till vårens träningspass.

Låter det skönt? Det är skönt! Precis som jag önskade:-)

Men lite magsjuka tog energi. Surfingen kan jag inte direkt skryta med. Jag är nöjd över att kunna få på mig våtdräkten och hålla mig kvar på brädan. Gör mitt bästa för att kommunicera med omvälden men det är lite konstigt att arbeta när andra sover och vice verca. Samtidigt något vilsamt med det.

Nu har jag varit i Sydney i en vecka. Förutom löpande arbete och surfträning har jag faktiskt kommit igång med mitt filmprojekt. Vi är “a good team” jag och Moa. Filmklippen med mig blir bra, men hur ska vi få till en grupp???

Incheckad och klar …

… för flight till Doha och sedan byte mot Sydney.

Känns lite overkligt och ovant att resa själv. Jag som så bekvämt brukar lita på min mans planering, vaksamhet och uppmärksamhet. Men den här resan är ju en del av det; att lita till mig själv och den egna förmågan. Inte för att jag känner mig orolig, nej svårare saker har jag klarat. Men som sagt, lite ovant och en känsla av saknad och klump i halsen när vi vinkade av varandra utanför säkerhetskontrollen.

Men nu bär det i väg. En lång resa!!! Jag har laddat med bok, musik och stödstrumpor.

Jag reser till Sydney för en filmproduktion

Ja, det är sant!

Jag har en idé som jag ska försöka förverkliga. Om och hur väl jag lyckas får vi se men det är en seriös idé med ett stänk av humor.

Min dotter bor i Sydney. Som egen företagare styr jag min tid och väljer hur och var jag vill jobba. Det är orsaken till just Sydney. Jag vill så gärna återvända dit och det ska bli så härligt att få leva ett par veckor med Moa och hennes pojkvän Austin. Jag uppfattar att det är en ömsesidig glädje, även om man kan tänka både det ena och det andra; att mamma flyttar in?! Jodå, Moa är min support och har också idéer om min filmproduktion.

Vad är det för film? Det är förstås en webbaserad träningsfilm som riktar sig till personer som inte så lätt tar sig ut till våra träningsanläggningar och inte heller känner igen sig i det träningsutbud du hittar på nätet. Den är tänkt att användas i lokaler där t ex äldre möts, såsom äldreboenden och mötesplatser/träffpunkter eller i människors hem. Det ska vara en vacker film med skön musik som lockar till rörelse.

Så nu reser jag snart till Sydney, med kamera, stativ, dator och baddräkt så klart. För den här gången vill jag lära mig att surfa.

Följ mig gärna på denna resa!